Hattrick – online fodboldmanager

Hattrick onlinemanager

Hattrick er et online fodboldmanagerspil, der giver mulighed for at styre sit eget fodboldhold mod succes. Da spillet foregår online og spilles gennem internetbrowseren, kan du styre dit hold uanset hvor du er, bare der er internetadgang. Det koster som udgangspunkt ikke noget at spille Hattrick, men det kan lade sig gøre at købe et Support medlemsskab, som giver adgang til flere funktioner. Et Support medlemsskab koster 185 kr. for 12 måneder.

Jeg har spillet Hattrick et par år efterhånden og synes stadig at det er god underholdning. Hvor meget tid du gider bruge på spillet, er fuldstændig op til dig selv. I perioder bruger jeg maks 15 minutter på en uge og i andre mere tid. Bare du får stillet hold til ugens ligakamp, så kan det ikke gå helt galt. Andre bruger meget tid på spillet og er måske landstæner eller deltager i forums, er med til at arrangere turneringer eller er med til at udvikle spillet. Der er mange muligheder i Hattrick og alle kan være med uanset ambitionsniveau.

Jeg har nedenfor forsøgt at skrive en beskrivelse af hvordan spillet fungerer og hvilke funktioner der er, så kan du vurdere om det måske er noget for dig at gå igang med.

Kom godt igang
For at komme igang med at spille Hattrick, kan du på www.hattrick.org tilmelde dig spillet. Tilmeldingen til Hattrick foregår sådan, at du først skal udfylde og sende en ansøgning online. Da der er et begrænset antal hold i spillet, kan du først tildeles et hold når der bliver et ledigt. Hvis ingen hold er ledige kommer du på en venteliste. I øjeblikket går det dog ret hurtigt med at få et hold. Læs eventuelt Hattrick spillereglerne først, her er også en hel masse gode tips og tricks.

Når et hold er ledigt bliver det tildelt til dig. Du bestemmer selv navnet på holdet og om du eventuelt vil være Supporter og få udvidede muligheder. Det hold du får spiller i en af de to lavest rangerede rækker, så det er bare med at gå igang og forme holdet efter din smag.

AC Turban
Mit hold AC Turban er altid klar til en udfordring. Det er sådan at alle hold og spillere har et ID som de kan søges frem på.

Du finder AC Turban ved at søge på ID: 402178
AC Turban spiller i række 6 af 9 i ligaen VI.321

Spillets opbygning
Hattrick universet er verdensdækkende og har rigtig mange brugere, i øjeblikket omkring 950.000. Som regel er der 30.000-40.000 brugere online samtidigt. Der findes et hav af hjælp og gode råd i spillet til at komme igang, da der er en del ting at sætte sig ind i som ny manager, f.eks. træning, spillerhandler, holdsammensætning, taktik og ungdomsarbejde.

Spillet er inddelt i forskellige lande og regioner. I Danmark er der 9 liganiveauer og i alt 51.880 hold. Som ny manager starter man i en af de laveste ligaer og har så mulighed for at spille sig til oprykning. Udover ligahold spilles der også landskampe, både for A-landshold og U-20 landshold og der afholdes både EM og VM.

Hver liga i Danmark består af 8 hold og der spilles om oprykning og nedrykning. Der spilles en ligakamp hver uge og alle hold møder hinanden to gange på en sæson, så der i alt spilles 14 kampe over 14 uger. Når en sæson er afsluttet og oprykning og nedrykning er afgjort, er der 2 ugers pause inden en ny sæson begynder. Det betyder at der spilles 3 sæsoner på et kalenderår og derfor spilles nu sæson 36 i Hattrick.

Kampe
Kampene spilles realtime og varer 2 x 45 minutter. Der spilles ligakamp hver søndag og det er muligt at arrangere en venskabskamp, som afvikles midt på ugen. Når en kamp spilles kan der følges med i hvad der sker, da kampen vises i tekstform og fortæller om chancer, skader, kort, spilfordeling m.m. Det kan endda lade sig gøre at følge med i kampen på mobiltelefonen, ved at tilkøbe sig adgang til mobilservicen, hvorigennem det også kan lade sig gøre at foretage ændringer på holdet.

Når en kamp afsluttes vises en kamprapport, hvor det kan lade sig gøre at se hvor godt ens hold klarede sig. Hver spiller tildeles et antal stjerne afhængigt af deres præstation og det kan lade sig gøre både at se ens eget holds præstation og modstanderens.

Før en kamp spilles skal holdet sættes. Det gøres inden hver runde og der kan ændres i taktikken og i holdopstillingen, så det altid er de bedste spillere der er med. I venskabskampe er det en god ide, at give reservespillerne spilletid, da de så udvikler deres evner.

Spillere
Dine spillere udvikler sig afhængigt af hvordan du træner dem og hvor meget rutine de får. Hver spiller har en såkaldt TSI (Total Skill Index) værdi, der angiver deres styrke.

Derudover har de nogle forskellige egenskaber de kan vurderes på, såsom kondition, spilfordeling, pasningsspil, målscoring, fløjspil, forsvarsspil, målmandsspil og dødbolde. Den skala der måles på går fra håbløs over udmærket til guddommelig og indeholder i alt 21 trin. Så du skal nok ikke regne med at dine spillere til at starte med vil være guddommelige, det kræver masser af træning og rutine.

Udover egenskaber har spillerne også en rutine, som forbedres jo flere kampe de spiller. Jo bedre rutinen er, jo bedre præsterer de som regel på banen. Helt unge spillere vil have en dårlig rutine, som efterhånden oparbejdes hvis de får lov til at spille kampe.

Nogle spillere har en ekstra egenskab i form af en specialitet, der gør dem ekstra gode indenfor den egenskab. En specialitet for en spiller kunne f.eks. være Hovedstød, Hurtig, Kraftfuld, Tekniker. En specialitet gør spilleren god inden for lige præcis den egenskab. Hvis f.eks. en spiller er tekniker, så vil han få en fordel når der spilles kamp på en solskinsdag og en god bane, hvorimod en spiller der er kraftfuld vil være god når der skal tonses på en regnvejrsdag og en våd bane.

Spillerne kan få karantæne hvis de får for mange gule kort eller rødt kort og de kan blive skadede, både i kamp og til træning.

Træning
Spillerne skal trænes for at de kan forbedre deres evner. Derfor skal der ansættes en træner, som kan have forskellige evner. Jo bedre træneren er, jo bedre vil træningen være.

En træner kan ansættes og vælges som en træner udefra eller en rutineret spiller med trænerpotentiale. Afhængigt af hvor god en træner man vil ansætte, koster det et vist beløb og kan blive dyrt hvis man vil have en rigtig god træner.

Den billigste løsning er at opgadere en rutineret spiller til træner. Der kan vælges om træneren f.eks. skal være offensivt eller defensivt orienteret. Valget kommer selvfølgeligt an på den taktik du regner med at dit hold skal spille. Vil du have et hold der laver mange mål og spiller med 3 angribere eller vil du have et tilbagetrukket hold, der spiller taktisk og på kontra. Valget er dit.

Udover en træner kan der ansættes andet personale såsom hjælpetrænere, målmandstrænere, idrætspsykologer, pressetalsmænd, økonomer, massører og læger. Det er en god ide at have nogle af disse folk ansat, da de hjælper til driften af holdet og det udenom.

Dog skal du ikke ansætte mere end maks 8-10 hjælpetrænere, da de så kan skabe kaos og få træningen til at blive dårligere. For hver personale der ansættes eller fyres koster det 18.000 kr.

udover den almindelige træning for førsteholdet, er der også mulighed for at oprette en fodboldskole, hvor unge talenter udvikles. Fodboldskolen har egne trænere og holdet deltager i en ungdomsturnering. Du kan give et ungt talent chancen på førsteholdet ved at forfremme ham. En billig måde at få nye spillere på, dog kræver de en del udvikling og rutine.

Transfers
Der kan købes og sælges spillere via transfersystemet, der fungerer som et auktionssystem og hvor der sælges til højest bydene. Du kan til enhver tid sættes en af dine spillere på transferlisten.

Når en spiller sættes på transferlisten skal der vælges hvilken position han spiller og der skal vælges en mindstepris. Hvis du sætter prisen for højt, er det ikke sikkert at der kommer nogle bud. Så det kan nogle gange være en fordel, at sætte prisen på en spiller lidt lavere og så satse på at prisen bliver budt op.

Hvis du sætter en spiller på transferlisten, vil han stå der i 3 dage. Det kan være en god ide, at sætte en spiller til salg op til en spillerunde, da nogle managers pga. skader eller karantæner er på udkig efter nye spillere.

Økonomi
Du starter med et beskedent beløb på 5 millioner kroner i klubkassen, så der er ikke råd til at du bare kan gå ud og købe verdensstjerne med det samme. I stedet bør du som ny manager satse på træning af spillere. Hvis du formår at træne spillere op til et højt niveau, kan du købe billigt og sælge dyrt. En fin måde at tjene penge på.

Hver uge gøres regnskabet op og du kan se hvad der er kommet ind i kassen og hvad der er brugt penge på. Faste udgifter er løn til spillere og personale og til ungdomsarbejdet og faste indtægter er sponsorpenge og tilskuerindtægter.

Sørg for at du altid har penge i kassen og din økonomi er sund. Du har en kredit på 5 millioner kroner, men kører du med underskud i for lang tid eller bare handler ind i vildskab og opbygger et kæmpe underskud, så bliver dit hold lukket og du bliver fyret. Game over.

Den primære indtægtskilde er tilskuerindtægter. Jo bedre dit hold klarer sig, jo flere tilskuere kommer der til kampene. Det er derfor vigtigt at du eventuelt udvider dit stadion, hvis du altid har udsolgt. Det koster selvfølgeligt at udvide stadion og der er forskellige muligheder. F.eks. kan der bygges stÃ¥- eller siddepladser, de kan overdækkes og der kan bygges VIP-pladser til sponsorerne, der jo lægger kassen – hold dem derfor glade.

I starten vil det være beskedne beløb du har at gøre godt med, så tænk dig om inden du skriver store checks ud, hele dit imperium skal lige have tid til at blive bygget op.

Held og lykke
Hvis du skulle have fået lyst til at spille Hattrick, vil jeg ønske dig held og lykke med din fremtidige managerkarriere i Hattrick universet og håber at du vil få en masse sjove timer ud af det.

1 thought on “Hattrick – online fodboldmanager

  1. Det var lidt af en svada, og så er det endda kun toppen af isbjerget! Men det er en udmærket introduktion, som nybegyndere kan nyde godt af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.