Efter at min computer i noget tid har kørt lidt haltende og har spruttet bare for at holde Windows XP kørende, tog jeg konsekvensen og ikke bare geninstallerede Windows XP, men også Linuxdistributionen Ubuntu, for at se om ikke der kan vrides lidt mere ud af min ældre maskine.

Windows installationen
Installation og opsætning af Windows tog som sædvanligt en krig – Udvover selve Windows-installationen skulle der jo også installeres drivere, email-klient, Officeprogram, antivirus-program og ikke mindst download og installation af alle Windows-opdateringer. Men nu kører Windows igen sådan nogenlunde godt.

Ubuntu installationen
Installationen af Ubuntu tog knap så lang tid. Det eneste der udfordrede lidt, var at jeg lige skulle finde ud af manuelt at partrtionere den rigtige disk og sørge for at Grub-bootloaderen blev installeret på det rigtige drev. Men derudover var installationen smertefri og gik forholdsvis hurtig.

Efter installationen giver systemet mulighed for at hente en række opdateringer og drivere, som automatisk downloades og installeres. Det gjorde i hvert fald at blandt andet mit grafikkort, trådløse netkort og printer automatisk blev installeret, meget smart. Ubuntu ser ud til at køre mere stabilt end Windows og trækker umiddelbart ikke lige så mange systemressourcer.

Udseendet er anderledes, men man kan mange af de samme ting, hvis man ikke umiddelbart skal bruge nogle programmer der kun leveres til Windows. Så vidt jeg ved, kan man vidst også godt få nogle Windows-programmer til at køre under Ubuntu, men så meget har jeg ikke kigget på det endnu.

Ubuntu

Designet i Ubuntu minder om Windows-brugergrænsefladen. Det fede ved Ubuntu er at mange programmer er præinstallerede og gratis.